Soysuzlar Cetesi - Inglourious Basterds


Tarantino yine Yahudi'lerin hosuna gidecek bi filmle karsimizda. Yine derken Tarantino hep böyle filmler yapiyor anlaminda degil de Holywood'da özellikle Ikinci Dünya Savasi sonrasinda yapilan filmler anlaminda. Bu sefer gerceküstü bi üslup kullaniliyor ve Yahudi asilli bi grup Amerika'linin Nazi askerlerine karsi giristigi gerillavari eylemlerden bahsediyor. Bi yandan da Yahudi bi kizin macerasi anlatiliyor. Yahudi kiz rolü icin Tarantino Uma Thurman'a baya bi benzer bi aktrist olan Melanie Laurent'i secmis. Bu secimin ardinda yatan neden acaba klasik femme fatal imgesini degistirme cabasi mi yoksa Tarantino'nun zihninde sarisin, soluk benizli kadinlarin masum görünüsünün altindaki siddete yatkinliklari mi var bilemedim. Filmde ilgimi ceken enteresan seyse esas kizin sevgilisinin bi zenci olmasiydi, bu cok rastlanan bi durum degildir Amerikan sinemasinda. Özellikle Yahudilerle ilgili olan bi filmde böyle bi secim ilgi cekiciydi ve güzeldi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Habana Blues

 

Güzel  bi soundrack'e sahip bu film öncelikle. Sonralikla (iyk!) iki arkadasin müzikleriyle hayatta kalma mücadelesini anlatiyor. Asagidaki bol bol spoiler iceren yaziyi okumayanlar icin yaziyorum: Demek ki hayat neymis? Tercihlerimiz ve ihanet edemediklerimizmis. Yazinin bundan sonrasi spoiler'dir!

Filmin ortasindan itibaren tahmin ettiginiz, hani o aklin yolu birdir hesabi yaptiginiz hesapla Ruy'u Tito'yla Ispanya'ya, cocuklarini da Miami'ye gönderdiginiz böylece birbirlerini görmelerini saglayip, icinizin rahat ettigi o bilindik Holywood senaryosunun tam tersi bi sekilde sonuclanan, hayatin tercihlerimiz ve ihanet edemedigimiz seylerin bütünü oldugunu gösteren, güzel bi ortak yapim. He bi de filmin kahramanlari özelinde rejim karsiti bi film yapilabilirdi cok kolay bi sekilde.Bbunu tercih etmemeleri yerinde bi karar olmus.

Yurtdisinda yasayan bünyeye bu filmin sonuna katlanabilmek icin saglam nedenler lazimdir, bilginize!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Taxi Driver

Tarantino bosuna etkilendigi filmler arasinda saymamis bu filmi. Travis'in gözünden olaylari görmeye basladiginiz filmi bi süre izledikten sonra "laaan bi gariplik var bu adamda" demeye basliyorsunuz. Elinde hic bi güc olmadigini farkeden yalniz bireyin güclü oldugunu kendine ispatlamasi, sistemin icinde adaleti dagitmayi kendine hak görmesini ve böylece egosunu (özellikle filmin sonunda) baya bi tatmin etmesini anlatiyor bence bu film.
Yazinin bundan sonrasi bi hayli spoiler icerir efenim!
Filmin sonunda Judie Foster'in bulundugu oteli basip 3 kisiyi öldürdükten sonra "heh" dedim "tikacaklar bu deliyi sonunda timarhaneye" ama adam milli kahraman ilan edilmis meger. Su anda yasadigim ülkeyi düsünüp dehsete kapildim.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Misak Manouchian'in Karisina Son Mektubu

sevgili melineciğim, bir tanecik yetimim benim,

birkaç saat sonra artık bu dünyada olmayacağım, öğleden sonra saat 3’te hepimizi kurşuna dizecekler. bu olay hayatımda sanki bir kazaymış gibi çıkıverdi karşıma; inanmıyorum ama ne var ki seni bir daha hiç görmeyeceğim.

ne yazabilirim ki sana, her şey o kadar karmakarışık ki zihnimde; ama bir o kadar da apaçık.

kurtuluş ordusu’na gönüllü asker olarak katılmıştım ve işte zafere ve hedefe iki adım kala ölüyorum. hayatta kalanlara, özgürlüğü ve yarının barışını tadacak olanlara mutluluklar diliyorum. fransız halkı ve özgürlük için savaşanlar, bizlerin anısını eminim gerektiği gibi onurlandıracaklardır. alman halkına ve başka hiç kimseye karşı kin duymadığımı ölmeden açıklıyorum, herkes hak ettiği cezanın ve ödülün karşılığını bulacaktır. alman halkı ve diğer tüm halklar kısa bir sürede sona erecek olan savaştan sonra barış içinde yaşayacaklardır... seni mutlu edemediğim için derin bir üzüntü içindeyim; sen hep istemiştin, keşke bir çocuğumuz olsaydı. senden bir ricam var, savaş bittikten sonra evlenmeni ve benim mutluluğum için bir çocuğun olmasını istiyorum. bu son dileğimi yerine getirmek için seni mutlu edebilecek bir kimseyle lütfen evlen. var olan her şeyimi sana, kız kardeşine ve yeğenlerime bırakıyorum. fransız kurtuluş ordusu’nun askeriyken öldüğüm için, savaş sona erdikten sonra eşim olarak mağdur aylığına hak talep edebileceksin. okunmaya değer olan şiirlerimi ve yazılarımı anımı onurlandırmak isteyen dostlar sayesinde yayınlarsın. bıraktığım hatıraları ise mümkün olursa ermenistan’daki akrabalarıma götürürsün. birazdan, 23 arkadaşım ile birlikte vicdanen rahat bir insanın cesareti ve huzuru içinde öleceğim; çünkü şahsen, kimseye kötülük yapmadım, yaptıysam eğer, kin dolu değildim. bugün hava güneşli. güneşe ve o çok sevdiğim güzel doğaya bakarak hayata ve sizlere, benim çok sevgili eşim ve dostlarıma veda edeceğim. kendi şahsını kurtarmak pahasına bizi ele veren o kişinin dışında bana kötülük yapan veya yapmak isteyen herkesi affediyorum. seni sımsıkı kucaklıyorum, kız kardeşini ve beni uzaktan ya da yakından tanıyan herkesi de aynen kucaklıyorum. adieu, arkadaşın, dostun, eşin,

michel manouchian, canigt [cancağızın]
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=10890783

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS