Eylül Ayı Müze Ayı - 1

Sikago'daki son gunlerimi biraz daha verimli gecirmeye karar verdim. Gerek Kendall'in gelisi ve ondan kaptigim turist ruhu, gerek Ada'nin cok yakinda aramiza katilacak olmasi, gerek de yaklasan kis aylari bu kararimi tetikledi. Gitmedigim bi suru muze vardi, o yuzden oncelik sirasina gore hepsini sirayla ziyaret etmeye karar verdim. Her hafta bi muze secip o muzeye gittim. Iste bu blog yazisi da gittigim ilk muze olan Museum of Contemporary Photography (Cagdas Fotograf Muzesi) ile ilgili.






Coloumbia College'in 1984 yilinda kurdugu Midwest Photographers Project (MPP) (Ortabati Amerika Fotografcilari Projesi)'e ev sahipligi eden bu muze sergi bazinda calisiyor. Yani cagdas fotograf sanatcilarina bellirli araliklarla eserlerini bu muzede sergileme imkani sagliyor.

Benim gittigim zaman bir baski sanatcisinin daha dogrusu fotografin basim sonrasi haliyle ilgilenen bi sanatcinin -John Baldessari- ve bir doga fotografcisinin -Paula McCartney- sergisi vardi.

Baldessari'nin eserlerinde fotograf karesinin disina cikmanin, fotografa baska bi dil kazandirmanin cabasi var bence. Sanki bir fotograf karesi yetmemis de kafasindakileri anlatabilmek icin birden fazla kareyi ozgur bi sekilde istedigi gibi kesip bicip onumuze koymus gibi.


The Fallen Easel (Dusen Sehpa) - Bu kolajdan bi de ben kolaj yapip sadece bi kismini cektim.



Life's Balance (with Money) (Hayatin (parayla) Dengesi)

 Bazi eserlerinde ise fotografin anlatim gucunu yetersiz bulup bi de kelimelerle fotografi guclendirmeye calismak ister gibi.



Terkedilmis



Suphe

McCartney ise manzara fotograflarini daha romantik hale getirebilmek icin bu manzaralara yapma kus koymus. Fotograflarin kucuk halleriyle ne kadar belli oluyor bilemiyorum ama dallarda yapma kus mevcut (Fotograflari buyutmek icin lutfen uzerlerine tiklayiniz). Bu yapay eklemeyle, kontrollu bi deney yapar gibi, sergi izleyicisinde romantizme dair duygular uyandirmaya calismis anladigim kadariyla.







Cagdas sanati fotograf da olsa buyuk cogunlukla anlama guclugu cektigim icin bana en anlamli gelen eserleri ve bende neler cagristirdiklarini anlatmaya calistim. Saygilar, sevgiler efenim. 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment